Recipe: Delicious Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda)

Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda).

Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) You can have Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda)

  1. It's 125 g of dark chocolate dicincang.
  2. Prepare 225 g of tepung gandum.
  3. It's 1/2 of st serbuk penaik.
  4. Prepare 1/4 of st soda bikarbonat.
  5. You need 1/8 of st garam.
  6. You need 125 g of butter dilembutkan (suhu bilik).
  7. You need 225 g of gula perang.
  8. Prepare 1 of st esen vanila.
  9. It's 3 of biji telur (suhu bilik).
  10. You need 125 g of yogurt tanpa perisa.
  11. It's 1/4 cawan of freshmilk.

Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) step by step

  1. Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan loyang 7 x 7 x 24 inci berlapik baking paper bergris..
  2. Ayak tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam sebanyak 2-3 kali. Ketepikan..
  3. Cairkan ✅coklat dengan menggunakan kaedah double boiler. Ketepikan dan biar sejuk sedikit..
  4. Pukul ✅butter, ✅gula dan ✅esen vanila dgn kelajuan sederhana sehingga bahan sebati lebih kurang 2 minit..
  5. Masukkan ✅telur satu persatu sambil pukul telur. Pukul sehingga kembang. Kemudian tuangkn ✅coklat cair ke dlm adunan..
  6. Tukar kelajuan mixer kepada paling rendah. Masukkan sedikit2 campuran ✅tepung dan ✅yogurt dicampur ✅freshmilk, berselang seli sehingga habis. Jangan pukul lama sgt. Sehingga sebati sahaja lebih kurang 1 minit..
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hentak perlahan sekali dua untuk bebaskan gelembung udara terperangkap. Bakar selama 50-60 minit @ sehingga kek tidak melekat pada lidi apabila dicucuk uji..
  8. Sejukkan kek. Kirai dan terbalikkan loyang untuk mengeluarkan kek..
  9. P/s: kalau guna self-raising flour, tambah 1 st baking powder..

Komentar