Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda).
You can have Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) using 11 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda)
- It's 125 g of dark chocolate dicincang.
- Prepare 225 g of tepung gandum.
- It's 1/2 of st serbuk penaik.
- Prepare 1/4 of st soda bikarbonat.
- You need 1/8 of st garam.
- You need 125 g of butter dilembutkan (suhu bilik).
- You need 225 g of gula perang.
- Prepare 1 of st esen vanila.
- It's 3 of biji telur (suhu bilik).
- You need 125 g of yogurt tanpa perisa.
- It's 1/4 cawan of freshmilk.
Double Chocolate Pound Cake (Kek Paun Coklat Berganda) step by step
- Panaskan oven pada suhu 180c. Sediakan loyang 7 x 7 x 24 inci berlapik baking paper bergris..
- Ayak tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam sebanyak 2-3 kali. Ketepikan..
- Cairkan ✅coklat dengan menggunakan kaedah double boiler. Ketepikan dan biar sejuk sedikit..
- Pukul ✅butter, ✅gula dan ✅esen vanila dgn kelajuan sederhana sehingga bahan sebati lebih kurang 2 minit..
- Masukkan ✅telur satu persatu sambil pukul telur. Pukul sehingga kembang. Kemudian tuangkn ✅coklat cair ke dlm adunan..
- Tukar kelajuan mixer kepada paling rendah. Masukkan sedikit2 campuran ✅tepung dan ✅yogurt dicampur ✅freshmilk, berselang seli sehingga habis. Jangan pukul lama sgt. Sehingga sebati sahaja lebih kurang 1 minit..
- Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hentak perlahan sekali dua untuk bebaskan gelembung udara terperangkap. Bakar selama 50-60 minit @ sehingga kek tidak melekat pada lidi apabila dicucuk uji..
- Sejukkan kek. Kirai dan terbalikkan loyang untuk mengeluarkan kek..
- P/s: kalau guna self-raising flour, tambah 1 st baking powder..
Komentar
Posting Komentar