Kek Marble Jelita.
You can cook Kek Marble Jelita using 9 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Marble Jelita
- Prepare 150 g of butter (di cairkan - saya guna pure butter Emborg).
- You need 180 g of gula kastor.
- You need 5 of biji telur gred A.
- Prepare 50 ml of susu segar.
- It's 1 of sudu kecil esen vanila.
- It's 2 of sudu besar ovelette.
- You need 220 g of tepung gandum.
- Prepare 6 of pewarna pilihan (tak kisah nak berapa warna pun).
- You need 1 batang of lidi untuk melorek.
Kek Marble Jelita step by step
- Masukkan semua bahan kecuali butter ke dalam mixer. Pukul dengan kelajuan minima sehingga adunan kembang dan bertukar warna putih..
- Kemudian masukkan butter yang di cairkan tadi. Kaup balik je sekejap hingga sebati. Jangan lama lama ye..
- Bahagikan adunan kepada 6 mangkuk. Terpulang nak buat berapa warna. Saya buat warna pink, turqoise, oren, kuning, purple dan hijau. Kacau warna hingga rata..
- Alaskan loyang dengan kertas baking atau sapu marjerin keliling loyang. Saya guna loyang saiz 8 inci..
- Letakkan sesudu besar setiap warna. Tak kisah nak susun warna mana dulu. Tinggalkan sedikit adunan untuk setiap warna..
- Tambahkan sedikit lg pewarna untuk setiap warna supaya sedikit terang warnanya. Letakkan setiap warna atas adunan tadi sehingga habis semuanya. Hentak hentakkan sedikit agar adunan kemas dan rata..
- Ambil sebatang lidi dan lorekkan corak yang di ingini. Buat pusing sehingga terhasil corak marble yang menarik.
- Masukkan ke dalam air fryer dan bakar pada suhu 150°c selama 50 minit. Dah masak angkat dan sejukkan atas rak besi. Kemudian boleh di potong dan makan sambil minum petang dengan keluarga. SELAMAT MENCUBA! 😍.
Komentar
Posting Komentar