Kek Moist Tornado.
You can have Kek Moist Tornado using 25 ingredients and 15 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Moist Tornado
- Prepare of Bahan kek choc moist.
- You need 175 gm of tepung gandum / tepung kek.
- You need 55 gm of serbuk koko.
- It's 1 sudu teh of baking powder.
- You need 1 sudu teh of baking soda.
- You need 2 of biji telur gred A.
- Prepare 120 gm of buttermilk/ 1 cawan susu full cream + 2 tbsp lemon/ cuka.
- You need 95 gm of minyak masak/sayur/jagung.
- It's 1 tsp of esen vanilla.
- You need 120 gm of air panas.
- Prepare 3 gm of serbuk kopi (nescafe).
- Prepare 90 gm of brown sugar.
- Prepare 85 gm of gula pasir.
- You need 1 tbsp of garam.
- You need of Bahan cream cheese frosting.
- Prepare 350 gm of cream cheese.
- It's 400 ml of dairy whipping cream.
- It's 50 ml of dairy whipping cream.
- You need 100 gm of white choc compound.
- It's 2 tbsp of susu pekat.
- Prepare 1 tbsp of lemon.
- Prepare of Bahan choc ganache.
- Prepare 300 gm of dark choc compound.
- Prepare 350 gm of dairy whipping cream.
- Prepare 3 tbsp of salted butter.
Kek Moist Tornado step by step
- Ayak tepung, serbuk koko, baking powder & baking soda.
- Dalam bekas lain masukkan telur, minyak, brown sugar, esen vanilla, gula pasir & butter milk. Gaul bersama hingga gula melarut. Kemudian masukkan garam.
- Masukkan bahan kering yang diayak tadi..
- Masukkan bancuhan nescafe.
- Tuang separuh adunan ke dalam bekas plastic. Kukus dengan api sederhana selama 20-30 minit. Setelah masak keluarkan dari bekasnya..
- Campurkan 50 gm dairy whipping cream dan susu pekat. Masak menggunakan api kecil. Matikan api apabila muncul buih-buih kecil..
- Masukkan adunan whipping cream tadi ke dalam white choc yang di potong kecil. Kacau hingga white choc mencair..
- Dalam bekas lain masukkan cream cheese & lenyek sehingga gebu. Kemudian masukkan adunan white choc. Gaul rata. Masukkan lemon jus..
- Bekas lain masukkan 400gm whipping cream. Putar hingga kembang & soft peak. Kemudian masukkan adunan cream cheese tadi. Gaul sebati. Kemudian simpan sebentar di dalam peti sejuk..
- Ambil adunan kek yang telah dimasak. Potong kek kepada 2 bahagian..
- Masukkan semula potongan kek ke dalam bekas. Kemudian lapiskan dengan frosting cream. Letak lagi selapis potongan kek kemudian lapiskan lagi sekali dengan frosting cream. Ratakan & simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit..
- Masa untuk menyediakan choc ganache pula. Panaskan 350 gm whipping cream. Apabila sudah naik buih masukkan ke dalam bekas dark choc. Gaul sehingga choc larut. Kemudian masukkan butter..
- Biarkan sejuk seketika. Kemudian tuangkan ke atas lapisan cream cheese tadi..
- Hiaskan dengan choc chip / hias mengikut kreativiti masing-masing. Simpan semula ke dalam peti sejuk selama 1 jam..
- 😋😋😋😋😋 Selamat menjamu selera gaisss...
Komentar
Posting Komentar