Kek ogura pandan gula melaka. Kek Pandan Gula Melaka terbaik dari ladang sabrina bakery yang menggunakan 💯 % butter. Dilayer dengan swiss meringue cream yang sangat "ringan". Live : Kek Pandan Gula Melaka Buku Resepi : www.seminitresepi.my.
Instead, I melted the gula melaka which had been chopped into smaller pieces and heat over low fire. Sangat enak untuk seseorang seperti saya yang kampung yang enak. Hanya jika orang tidak suka manis, rasa ini kek sedikit manis sedikit. You can have Kek ogura pandan gula melaka using 20 ingredients and 13 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kek ogura pandan gula melaka
- Prepare of Bahagian A.
- You need 5 of biji kuning telur.
- Prepare 1 of biji telur.
- You need 40 g of minyak masak.
- It's 80 g of santan kotak.
- It's 90 g of tepung gandum.
- It's 2 tsp of perisa pandan emulco.
- It's 1 tsp of pewarna hijau.
- You need of Bahagian B.
- You need 5 of biji putih telur.
- It's 1/4 tsp of garam.
- It's 1/4 tsp of cuka makan.
- Prepare 100 g of gula pasir.
- You need of Bahagian C (frosting).
- You need 250 g of cream cheese.
- It's 90 g of sirap gula melaka.
- It's 60 g of gula icing.
- You need 400 g of non diary whipping cream.
- It's 12 g of gelatin halagel.
- Prepare 50 g of air.
Maka diizinkan untuk menolak gula dalam samada atau buttercream. Jom I kongsikan resepi yang saya walaupun dari. Hasil selongkar dapur ke dapur K. Resepi sagu gula Melaka walaupun mudah untuk dibuat dan didapati di pasar malam, tapi ada segelintir penjual yang jadikan pencuci mulut ini tidak sedap den.
Kek ogura pandan gula melaka step by step
- Bekas1-masukkan semua kuning telur dan pecahkan 1 biji telur.kacau hingga rata..
- Masukkan minyak dan santan kotak.kacau lagi kemudian tepung gandum, perisa dan pewarna kacau sebati..
- Bekas 2- putar putih telur hingga berbuih.kemudian masukkan garam dan cuka.bila putih telur dah kembang masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar hingga bertanduk..
- Campurkan 1/4 adunan bekas 2 kedalam bekas 1.kacau dengan cara kaup balik dengan perlahan..
- Tuang semua adunan bekas 1 ke dalam bekas 2 kemudian gaul rata..
- Loyang 8 inci alas baking paper.Sebelum bakar sediakan dulang di isi air panas lapik bawah loyang(kaedah stimbath)...
- Oven dipanaskan 10 minit dahulu sebelum bakar.tetapkan suhu 150° dan bakar selama 1 jam.siap.
- Untuk frosting cream cheese gula melaka.satukan air dan gelatin halagel hingga kembang (kukus/ masuk microwave).
- Satukan cream cheese dan gula icing putar hingga lembut dan berkrim..
- Putar non diary whipping cream hingga kental kemudian satukan kedalam adunan creamcheese tadi..
- Tuang gelatin cair yang dah sejuk dan terus putar.kemudian tuang sirap gula melaka dan gaul rata..
- Isikan kedalam piping bag nozel 1m ataupun ikut citarasa masing-masing.terus deko atas kek.kemudian siram sedikit sirap gula melaka..
- Masukkan dalam peti sejuk 1 jam lagi terasa kenikmatannya.Sedia dihidang...
Campurkan semua bahan dan biarkan gula melaka mencair dan sedikit pekat. Lepas tu sambung pula masak santan pekat tadi. PANDAN GULA MELAKA BY MAMASAB BAKERY. Kek tradisional yang dimodenkan dengan bahan-bahan premium antaranya Pati Pandan Original dan Butter Cream Import. Du.a bahan rahsia ni diblendkan sangat teliti membuatkan rasa kek Pandan Gula Melaka ni lebih meletop dan lebih.
Komentar
Posting Komentar