Easiest Way to Make Appetizing Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert)
Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert). Resepi kali ini ialah Puding Karamel atau caramel pudding. Kalau di Filipina ia dikenali sebagai leche flan. Resepi puding telur ini sangat simple dan sedap.
Untuk rasa balance, atas hiasan cream cheese boleh taburkan sedikit serbuk. See more ideas about Asian desserts, Food, Indonesian desserts. Panaskan susu cair dan susu pekat dengan kaedah double boiler. You can have Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert)
- You need 1 tin of susu pekat manis.
- Prepare of Air untuk merebus.
- Prepare of Untuk dicairkan jika perlu: (optional).
- You need 1/2 cawan of Whipped cream.
- Prepare 1/4 cawan of Susu cair/freshmilk.
- Prepare 1 of sb butter.
Kali ini saya ingin kongsikan resepi Puding Karamel yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Memang ramai yang menyukai puding karamel ini. Cara: satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga adunan licin tidak berketul. Untuk Topping Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati.
Topping Karamel Susu Pekat Manis (Topping kek, biskut, roti, kuih, dessert) step by step
- Buangkan label pada tin..
- Tanpa membuka tin, rebus susu bersama tinnya selama 2 1/2 hingga ke 3 jam. Rebus dalam rice cooker pun boleh. Cuma pastikan air tidak kering, tambahkan air jika kurang. Kalau ada rice cooker besar dan ada preset timer lagi bagus, sebab tayah tambah2 air dah. Tinggal je mlm2. (Nak rebus dalam periuk atas dapur pun boleh).
- Siap. Boleh dijadikan topping/ drizzle pelbagai sajian dessert. Semasa penggunaan, boleh dicairkan dgn susu cair/freshmilk + butter cair. Boleh juga ditambahkan dengan whipped cream + butter cair. Boleh juga tambah sea salt + butter cair untuk masinkan jadi salted caramel. Kacau sebati..
- P/s: nak tuang susu dlm periuk dan masak api perlahan sampai perang mcm nak buat truffel tu pun boleh..Tapi kena tgk2 lah selalu..Uchu ni pelupa kdg2😅. Tapi kalau nak masak mcm tu,better buat sos karamel @ butterscotch mcm cara biasa.. ini kaedah time malas..biasanyer rajin tak buat gini🤣mesti masak sos butterscotch drpd gula perang @ karamel drpd gula putih. Tak salah kan malas?🤣.
Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Masakkan semua atas api yang perlahan. As Salam, Tips Buat Kuih Seri Muka Sedap Berlemak Manis Dengan Resepi Sukatan Cawan- Akhirnya sempena cuti Fasa. Cara mudah untuk menyediakan manisan Puding Karamel Biskut yang sedap untuk sajian keluarga. Satukan susu sejat, susu pekat manis, telur, biksut dan esen vanilla.
Komentar
Posting Komentar