Kek Lapis India.
You can have Kek Lapis India using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kek Lapis India
- Prepare 500 gm of mentega (Lurpak/Anchor/Golden Churn).
- You need 10 of biji telur (gred A) saya guna gred AA.
- Prepare 1 gelas of nestum putih (saya kisar halus).
- You need 2 gelas of serbuk roti marie.
- It's 1 gelas of kelapa kering (saya kisar halus).
- Prepare 1 gelas of gula halus.
- It's 1 of sudu besar ovalet.
- You need 1 sudu teh of esen vanilla.
- It's 1 of paket serbuk santan (Kara).
- It's 1 gelas of susu manis.
- It's 100 gm of horlick.
- Prepare of Coklat Cadbury secukup nya (140 biji).
- It's of Acuan/loyang saiz 8x8 inci.
- It's of Kertas minyak utk alas.
Kek Lapis India instructions
- Pkl mentega dan gula hgga kmbg. Masukkan esen vanilla dan ovalet dan pkl lg hgga sebati..
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul hgga habis.Masukkan susu manis, horlick, nestum, kelapa kering, serbuk santan dan serbuk roti marie, pukul lg hgga sebati..
- Panaskan oven 180’c selama 15 minit. (Bergantung pd oven masing2). Alaskan acuan dgn kertas minyak. Letak 1 cwn adunan dan ratakan. Bkr dgn api atas dan bwh selama 10 minit.Tekan dgn alat penekan supaya rata.Lapis lagi 1 cwn adunan dan ratakan. Bkr lg ttp guna api atas shj selama 10 minit. Tekan dgn alat penekan. Susun coklat spt di dlm gmbr dan tompok2kan 1 cwn adunan dan ratakan. Bkr lagi selama 10 minit. Tekan dgn alat penekan setiap kali lps kek msk. Lapis lg 1 cwn dan ratakan. Bkr lg..
- Buat sehgga habis. Susun coklat pd lapisan ketiga, keenam, kesembilan dan kedua belas. Tinggalkan sedikit adunan utk diberi warna utk dibuat corak di atas kek. Jika tak nak buat corak pun blh jg. NOTA PENTING, semakin tinggi kek perlu diturunkan suhu oven kpd 150’c (bergantung pd oven masing2). Sejukkan kek terlbh dahulu. PETUA utk ptg kek sebaik2 nya letak di dlm peti sejuk. Bila hendak memotongnya, celupkan/panaskan pisau dan lap baru lah diptg..
- Sedia utk dinikmati..
Komentar
Posting Komentar