How to Prepare Tasty Kek Pandan Ogura

Kek Pandan Ogura.

Kek Pandan Ogura You can have Kek Pandan Ogura using 13 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kek Pandan Ogura

  1. Prepare of Bahan A.
  2. It's 5 of biji kuning telur.
  3. You need 1 of biji telur.
  4. You need 40 ml of minyak jagung.
  5. It's 80 ml of santan kelapa.
  6. You need 85 gm of tepung kek.
  7. You need 1/2 tsp of esen vanila.
  8. It's 1 tsp of esen pandan.
  9. You need of Bahan B.
  10. Prepare 5 of biji telur putih.
  11. It's 1/4 tsp of garam.
  12. Prepare 1/4 tsp of cream of tartar.
  13. You need 95 gm of gula pasir.

Kek Pandan Ogura step by step

  1. 5 biji telur,asingkan putih dan kuning.Pukul kuning telur+ minyak jagung+santan+ esen pandan + esen vanila+ pewarna hijau dan kacau sebati..
  2. Ayak tepung kek ke dalam campuran tadi,kacau sebati..
  3. Pukul putih telur hingga berbuih+cream of tartar + garam+gula pasir(masuk berperingkat 3 kali) pukul hingga soft peak..
  4. Masukkan sedikit meringue ke dalam adunan kuning telur dan gaul rata..
  5. Tuang ke dalam baki meringue tadi dan gaul sebati.Asingkan sedikit untuk corak bahagian atas..
  6. Tuang ke dalam loyang (8 inci).Baki yang diasingkan tadi + pewarna hijau..Buat corak bahagian atas kek..
  7. Bakar suhu 160 celcius selama 1jam..
  8. Dah masak..terbalikkan atas redai.Biar sejuk dan sedia untuk dihidang..
  9. #Bakingwith_Apa Kau Rasa_Cookpad.

Komentar