Kek Pisang Gebu.
You can cook Kek Pisang Gebu using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Pisang Gebu
- You need 250 gm of Butter.
- Prepare 200 gm of gula perang.
- It's 4 of biji telur gred A.
- You need 150 gm of susu cair.
- Prepare 5 of biji pisang berangan (lecek pisang).
- You need 30 gm of choc chips.
- You need 300 gm of tepung gandum*.
- Prepare 1/2 of sudu kecil baking powder*.
- You need 1/4 of sudu kecil baking soda*.
- It's of bahan bertanda disatukan dan diayak.
Kek Pisang Gebu step by step
- Mula2 putarkan butter dan gula perang hingga kembang. Pastikan butter lembut sebelum diputar..
- Masukkan telur satu per satu. Pukul selama 4-5minit. Kemudian masukkan bahan ayak sedikit2 berselang dengan susu cair..
- Bila adunan dah sebati masukkan pisang lecek. Gaul guna spatula perlahan lahan..
- Kemudian masukkan choc chip. Tabur juga sedikit ke atas kek..
- Terlebih dahulu panaskan oven selama 10minit. Suhu 160-180 darjah celcius. Bergantung pada oven masing2. Sediakan loyang 8x8inci. Griskan dgn sedikit butter. Masak selama 40-55minit api atas bawah. Periksa oven masing2. Periksa kek guna lidi klau adunan tak melekat, kek sudah masak. Siap!.
Komentar
Posting Komentar