Recipe: Delicious Marble Cake - Kek Pertamaku

Marble Cake - Kek Pertamaku. • marble kek gebu hari raya Resepi Lengkap Kek Marble Klasik Cara Mudah ,Sedap Sesuai Utk Beginner. Zalieda Diari Zaliedana. Узнать причину. Закрыть.

Marble Cake - Kek Pertamaku Gradually add the flour and mix on low speed until combined. Marble Cake- Easy & Super Soft Cake. Kek Marble Moist Guna Coklat Compound (Sukatan Cawan Dan Gram). You can cook Marble Cake - Kek Pertamaku using 9 ingredients and 14 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Marble Cake - Kek Pertamaku

  1. You need 1 cawan of mentega - Brand Anchor salted butter.
  2. It's 2 cawan of tepung naik sendiri.
  3. Prepare 3 of biji telur gred A.
  4. You need 1 of sudu besar ovallete.
  5. Prepare 1 of sudu besar esen vanilla.
  6. You need 2 of sudu besar susu pekat manis.
  7. Prepare 1 cawan of gula pasir.
  8. Prepare 3 of sudu besar serbuk koko.
  9. Prepare 1 of senduk air panas untuk membancuh serbuk koko.

K SELAMAT MENCUB SEMUA IKUT STEP YE. This homemade Marble Cake is so moist and and buttery. Easy marble cake recipe with deep chocolate flavors. Marble cake is one of my favorite cakes.

Marble Cake - Kek Pertamaku instructions

  1. Sebelum membuat adunan, panas kan oven terlebih dahulu. Dan sediakan loyang membakar. Sapukan sedikit mentega pada base loyang dan seluruh tepi loyang. Kemudian potong kertas baking mengikut acuan loyang. Kemudian sapukan lagi sekali mentega ke atas kertas baking..
  2. Campurkan gula dan mentega ke dalam bekas..
  3. Putarkan sehingga menjadi kembang..
  4. Masukkan ovallete, esen vanilla, dan susu pekat. Putar kan lagi sehingga kembang..
  5. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Maksudnya di sini, masukkan sebiji telur, kemudian putarkan sehingga kembang,kemudian masukkan lagi sebiji, ulang semula prosesnya..
  6. Masukkan pula tepung naik sendiri. Juga sedikit demi sedikit. Masukkan tepung, putar dulu sehingga putih tepung tidak kelihatan, baru tambah tepung..
  7. Pastikan adunan betul-betul kembang. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian..
  8. Untuk membuat adunan coklat, bancuhkan serbuk koko dengan air panas. Kacau sehingga ianya tidak berketul..
  9. Campurkan ke dalam 1 bahagian adunan..
  10. Kemudian tuang adunan ke dalam loyang pembakar secara bergilir-gilir sehingga habis.
  11. Lorekkan menggunakan lidi sate..
  12. Masukkan ke dalam oven pada suhu 180°c selama 50 minit..
  13. Cuba check menggunakan lidi sate untuk pastikan kek benar2 masak. Cucuk lidi sate ke dalam kek. Jika tiada sisa melekat, bermakna kek sudah masak sepenuhnya..
  14. Apabila sudah siap, boleh sejukkan seketika. Kemudian boleh dihidang. Kek akak tak sempat tunggu sejuk, dah habis 😂😂😂.

It is a rich, moist and buttery cake with chocolate swirls. Every bite is chocolatey, sweet and decadent. A marble cake is butter cake with mottled with chocolate or with streaks of chocolate. It is usually made with cake batter and a chocolate batter. I will explain to you how do I make my version of marble cake in this recipe.

Komentar