Easiest Way to Make Appetizing Kek lapis masam manis saiz 8"×8"

Kek lapis masam manis saiz 8"×8". Easy chukalla muggu Thanks for watching Please like share comment below for more videos subscribe. Karthika masam special Shiva lingam rangoli Easy chukalla muggu Easy rangoli Simple rangoli Thanks for watching Please like share comment below for.

Kek lapis masam manis saiz 8"×8" You can have Kek lapis masam manis saiz 8"×8" using 11 ingredients and 12 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek lapis masam manis saiz 8"×8"

  1. You need 450 gm of mentega anchor.
  2. You need 1 gelas of gula halus.
  3. It's 10 of biji telur ayam(cuci dahulu dengan air sebelum dipecahkan).
  4. Prepare 2 gelas of tepung gandum(diayak).
  5. You need 2 gelas of horlicks perisa asli(diayak).
  6. You need 1 tin of kecil (170gm) seri kaya.
  7. Prepare 250 g of susu manis(boleh kurangkan).
  8. Prepare 1 sudu teh of esen vanila.
  9. It's 1 sudu teh of baking powder.
  10. Prepare 20 of bungkus kecil haw flakes.
  11. Prepare of Pewarna suka hati. Ikut cita rasa sendiri.

Kek lapis masam manis saiz 8"×8" instructions

  1. Putar mentega dan gula hingga kembang dan bertukar warna menjadi putih.
  2. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar adunan pada kelajuan sederhana..
  3. Masukkan sri kaya, esen vanila, susu manis, serbuk baking powder. Putar lagi adunan sehingga sebati..
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan horlicks, gaul hingga tepung dan horlicks menjadi sebati..
  5. Sediakan acuan 8"×8" yang dilapis menggunakan kertas minyak dan sapu sedikit mentega dan tepung di sekeliling acuan untuk elakkan lapisan kek melekat masa nak keluarkan kek nanti..
  6. Saya guna pengukus api(lagend style) 😁😁. Jadi kena masak air dalam pengukus terlebih dahulu. Untuk yang ada pengukus jenis elektrik guna ikut arahan pengukus masing2..
  7. Masukkan adunan tadi dalam 3 senduk kecil (7-8 sudu makan) untuk lapisan pertama. Kukis dalam 7-10 minit atau adunan agak2 masak..
  8. Susun hawflakes di atas adunan pertama tadi, dan lapis dengan adunan seterusnya. Buat lapisan hingga habis..
  9. Lapisan terakhir, masak sehingga adunan masak. Cucuk guna pencucuk lidi. Kalau tak melekat kat lidi, maksudnya kek dah masak..
  10. Air panas kena standby awal, untuk refill air pengukus tadi. (bagi yang guna pengukus api).
  11. Sejukkan dahulu kek, baru potong. Kalau nak kek tahan lama, bakar sekejap dalam ketuhar guna api atas bawah. Dalam 10-15 minit pada suhu 160°C..
  12. Selamat mencuba... Kek saya guna warna merah. Tapi lain pulak jadi nya bila dah masak 😂😂😂.

Komentar