Easiest Way to Prepare Perfect Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette

Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette.

Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette You can cook Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette

  1. It's of bahan a.
  2. You need 5 of biji putih telur tanpa antibiotik.
  3. Prepare 50 g of gula tebu organik, dikisar halus.
  4. Prepare 1/2 of sudu kecil jus lemon.
  5. It's of bahan b.
  6. Prepare 5 of biji kuning telur.
  7. You need 100 g of gula tebu organik, dikisar halus.
  8. You need 250 g of mentega tanpa garam.
  9. Prepare 1 of sudu kecil ekstrak vanila.
  10. It's 50 g of susu/santan segar.
  11. Prepare of bahan c.
  12. Prepare 240 g (2 cawan) of tepung Bread, Batter & Beyond.
  13. You need 1 of sudu kecil serbuk penaik.
  14. Prepare of bahan d.
  15. It's of HIJAU: 2 sudu besar serbuk matcha + 2 sudu besar air panas.
  16. Prepare of COKLAT: 2 sudu besar serbuk koko + 2 sudu besar air suam.

Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette instructions

  1. Panaskan oven pada suhu 150°C. Sediakan loyang, lapik kertas dan sapu minyak. Pukul Bahan A sehingga bertanduk (stiff peak meringue). Ketepikan..
  2. Bahan B, pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan kuning telur dan vanila, pukul lagi sehingga sebati..
  3. Sebatikan Bahan A dengan Bahan C Kaup 1/3 daripada Bahan B ke dalam adunan A+C tadi. Ulang 1/3 lagi sehingga habis..
  4. Bahagian kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan dengan Bahan D. Lorekkan dengan lidi atau pisau untuk corak yang menarik. Hentak supaya adunan tiada gelembung udara..
  5. Bakar pada suhu 150°C selama 50 minit - 1 jam. Selepas masak, telungkupkan kek ke atas redai dan keluarkan daripada loyang. Sejukkan 30 minit. Potong dan hidangkan. Tips: saya gunakan pisau tajam tanpa gerigi..

Komentar