Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette.
You can cook Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette using 16 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette
- It's of bahan a.
- You need 5 of biji putih telur tanpa antibiotik.
- Prepare 50 g of gula tebu organik, dikisar halus.
- Prepare 1/2 of sudu kecil jus lemon.
- It's of bahan b.
- Prepare 5 of biji kuning telur.
- You need 100 g of gula tebu organik, dikisar halus.
- You need 250 g of mentega tanpa garam.
- Prepare 1 of sudu kecil ekstrak vanila.
- It's 50 g of susu/santan segar.
- Prepare of bahan c.
- Prepare 240 g (2 cawan) of tepung Bread, Batter & Beyond.
- You need 1 of sudu kecil serbuk penaik.
- Prepare of bahan d.
- It's of HIJAU: 2 sudu besar serbuk matcha + 2 sudu besar air panas.
- Prepare of COKLAT: 2 sudu besar serbuk koko + 2 sudu besar air suam.
Kek Marble Gebu Tanpa Gluten Tanpa Ovalette instructions
- Panaskan oven pada suhu 150°C. Sediakan loyang, lapik kertas dan sapu minyak. Pukul Bahan A sehingga bertanduk (stiff peak meringue). Ketepikan..
- Bahan B, pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan kuning telur dan vanila, pukul lagi sehingga sebati..
- Sebatikan Bahan A dengan Bahan C Kaup 1/3 daripada Bahan B ke dalam adunan A+C tadi. Ulang 1/3 lagi sehingga habis..
- Bahagian kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan dengan Bahan D. Lorekkan dengan lidi atau pisau untuk corak yang menarik. Hentak supaya adunan tiada gelembung udara..
- Bakar pada suhu 150°C selama 50 minit - 1 jam. Selepas masak, telungkupkan kek ke atas redai dan keluarkan daripada loyang. Sejukkan 30 minit. Potong dan hidangkan. Tips: saya gunakan pisau tajam tanpa gerigi..
Komentar
Posting Komentar