Kek Marble Pandan.
You can cook Kek Marble Pandan using 11 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Marble Pandan
- You need of 💚 1/2 ketul buttercup (125gm) -di cairkan.
- You need of 💚 1 1/4 cwn tepung self raising*.
- Prepare of 💚 5 sudu bsr susu tepung*.
- Prepare of (bahan2 bertanda * di ayak).
- Prepare of (boleh guna tepung gandum + dgn 1 sudu teh serb.penaik).
- It's of 💚 3 biji telur A.
- It's of 💚 3/4 cwn gula kastor.
- It's of 💚 1 sudu bsr ovallete.
- You need of 💚 2 sudu bsr air daun pandan - blend 3 helai daun pandan + air).
- It's of 💚 2 sudu bsr serbuk koko.
- It's of 💚 3-4 titik pewarna hijau & kuning.
Kek Marble Pandan step by step
- Satukan telur, gula, ovallete, air daun pandan & bahan2 ayak. Pukul dgn high speed selama 5 minit hingga kembang & gebu. Masukkan mentega cair & pukul sekadar sebati saja.
- Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Satu bahagian di campur dgn warna hijau, satu warna kuning & satu lagi dgn serbuk koko. Alas loyang saiz 8 @ 9 dgn baking paper. Sapu tepi loyang dgn mentega. Tuang 3 sudu adunan kuning dulu di tengah2 loyang. Kemudian lapiskan di atasnya dgn adunan coklat. Lapiskan pula dgn adunan hijau. Ulang langkah yg sama hingga habis. Boleh lorek @ buat corak di atasnya dgn corak yg di sukai.
- Bakar pada suhu 150•c selama 45 minit. Bergantung pd suhu oven masing2. Bila di cucuk dgn lidi ia keluar bersih bermakna kek sudah masak. Terbalikkan kek di atas jaring & sejukkan. Bolehlah di potong & di hidangkan.
Komentar
Posting Komentar