Kek Orang Dulu / Kek Margerin. Kek Marjerin Orang Dulu-dulu Guna Blender Mak & Nenek paling suka kek yang 'simple' macam ni Kalau buat mesti cepat je habis. Teringin nak makan kek macam orang lama, guna marjerin. Nak cuba buat kek yg sedap tapi senang, korang kena cuba buat kek marjerin ni.
Lihat juga resipi-resipi untuk Kek coklat gebu. Jika menggunakan margerin timbang kilo pula, rasa kek juga tidak enak!. Untuk membuat kek pastikan korang pakai gula kastor dan utk biskut. You can have Kek Orang Dulu / Kek Margerin using 8 ingredients and 16 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Orang Dulu / Kek Margerin
- It's 5 of biji telur ayam saiz A.
- You need 2 of senduk margerin.
- It's 1/2 cawan of gula halus.
- Prepare 1/2 cawan of susu pekat manis.
- You need 4 of sudu besar susu tepung.
- Prepare 2 1/2 cawan of tepung gandum.
- You need 1 of sudu besar baking powder.
- You need 1 of sudu besar esen vanila.
Kek Marble susu Moist Sukatan Cawan. Teringat zaman kecik saya dulu, mak saya Asalnya saya masa tu kan bebudak lagi, manalah minat dengan kek "orang tua" • Orait, bab buat kek dengan sukatan cawan memang hobi saya. Legend Kek Marble Ummpphh Citarasa Orang Dulu Dulu Yang Moist Marble Cake Legend Superrr Moist. Ya Allah memang sedap kek pelangi ni pastu memang xleh nk dbawa bbincang tahap klembutan n kgebuan kek nye.
Kek Orang Dulu / Kek Margerin instructions
- Pukul gula bersama margerin hingga gebu. Saya guna gula icing dan margerin pelangi sahaja. Saya guna kelajuan perlahan di permulaan dan kelajuan tinggi berikutnya. Gula icing perlu diayak terlebih dahulu untuk elakkan berketul..
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga kembang..
- Masukkan esen vanila. Pukul sebati..
- Ayak tepung bersama baking powder..
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit tanpa memberhentikan mixer..
- Agak sebati, hentikan mixer..
- Preheat oven supaya suhu oven panas sekata..
- Lenserkan loyang dengan minyak atau margerin..
- Bahagikan bancuhan kepada beberapa bahagian jika ingin menjadikannya kek marble. Warnakan mengikut citarasa anda..
- Tuang bancuhan ke dalam loyang. Saya guna loyang bersaiz 7X7..
- Hentakkan loyang sekali supaya adunan sekata..
- Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30-45 minit..
- Setelah masak bolehlah dihidangkan..
- Jika anda ingin menjual, bolehlah dipotong 16. Masukkan ke dalam plastik. Harga kini antara rm 1.50 - 3.00 yang bermodalkan 5-7 ringgit sahaja..
- Apa tunggu lagi.... pergilah cuba.😊.
- .
Kek yang tak lapuk dek zaman. Silakan mencuba kaedah orang dulu-dulu untuk buat kek modern. Yang penting kena ingat untuk sapukan marjerin pada. Katanya Kek TORNADO ni tengah viral. Bagi yang suka coklat, kena cuba buat sendiri kek ini sebab harganya agak mahal juga jika dibeli.
Komentar
Posting Komentar