Kek Sarang Semut (Gula Hangus).
You can cook Kek Sarang Semut (Gula Hangus) using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kek Sarang Semut (Gula Hangus)
- Prepare of A) Bahan Gula hangus disejukkan.
- Prepare 2 1/2 cawan of gula putih.
- It's 2 cawan of air panas.
- It's of B) Bahan diayak bersama.
- Prepare 2 cawan of tepung gandum.
- It's 2 of st soda bikarbonat.
- You need 2 of st soda penaik.
- You need of C) Bahan dikacau sebati.
- Prepare 10 of biji telur gred B.
- Prepare 2 of st esen vanila.
- You need 2 cawan of susu pekat manis.
- You need 1 of ketul butter (~250g) dicairkan,disejukkan.
- It's of separuhkan bahan untuk kek lebih kecil menggunakan loyang 8 inci.
Kek Sarang Semut (Gula Hangus) step by step
- Bahan A: Masukkan gula dalam periuk dan hidupkan api. Masak sehingga gula mencair sepenuhnya dan menjadi gelap/perang. Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan kacau sebati. (Lupa nak amik gamba).
- Sediakan bahan-bahan..
- Bahan C: Kacau telur sehingga bercampur kuning dan putih telurnya. (Tak perlu kembang). Masukkan susu, esen vanila dan butter cair yang telah sejuk. Kacau sebati..
- Masukkan bahan B.Sebatikan. Kemudian masukkan bahan A (larutan gula hangus) yang telah disejukkan. Kacau sebati..
- Panaskan oven 170C. Sediakan loyang yang dilapik dengan baking paper dan digris dengan butter/mentega. Tapis adunan ke dalam loyang. (Nampak residue yang tak larut dalam tapis tu kan..sebab tu saya tapis)*sukatan digunakan bagi loyang besar seperti ini..
- Bakar pada suhu 170-180c selama 45-50 minit. Boleh dibakar terus atau diperap jika suka. Juga boleh dikukus, tapi pastikan loyang ditutup rapat2 dengan aluminium foil dan pengukus telah dipanaskan..
- Keluarkan kek dari loyang apabila sudah sejuk dan sedia dipotong..
Komentar
Posting Komentar