Recipe: Tasty Kek Sarang Semut (Gula Hangus)

Kek Sarang Semut (Gula Hangus).

Kek Sarang Semut (Gula Hangus) You can cook Kek Sarang Semut (Gula Hangus) using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Sarang Semut (Gula Hangus)

  1. Prepare of A) Bahan Gula hangus disejukkan.
  2. Prepare 2 1/2 cawan of gula putih.
  3. It's 2 cawan of air panas.
  4. It's of B) Bahan diayak bersama.
  5. Prepare 2 cawan of tepung gandum.
  6. It's 2 of st soda bikarbonat.
  7. You need 2 of st soda penaik.
  8. You need of C) Bahan dikacau sebati.
  9. Prepare 10 of biji telur gred B.
  10. Prepare 2 of st esen vanila.
  11. You need 2 cawan of susu pekat manis.
  12. You need 1 of ketul butter (~250g) dicairkan,disejukkan.
  13. It's of separuhkan bahan untuk kek lebih kecil menggunakan loyang 8 inci.

Kek Sarang Semut (Gula Hangus) step by step

  1. Bahan A: Masukkan gula dalam periuk dan hidupkan api. Masak sehingga gula mencair sepenuhnya dan menjadi gelap/perang. Masukkan air panas sedikit demi sedikit dan kacau sebati. (Lupa nak amik gamba).
  2. Sediakan bahan-bahan..
  3. Bahan C: Kacau telur sehingga bercampur kuning dan putih telurnya. (Tak perlu kembang). Masukkan susu, esen vanila dan butter cair yang telah sejuk. Kacau sebati..
  4. Masukkan bahan B.Sebatikan. Kemudian masukkan bahan A (larutan gula hangus) yang telah disejukkan. Kacau sebati..
  5. Panaskan oven 170C. Sediakan loyang yang dilapik dengan baking paper dan digris dengan butter/mentega. Tapis adunan ke dalam loyang. (Nampak residue yang tak larut dalam tapis tu kan..sebab tu saya tapis)*sukatan digunakan bagi loyang besar seperti ini..
  6. Bakar pada suhu 170-180c selama 45-50 minit. Boleh dibakar terus atau diperap jika suka. Juga boleh dikukus, tapi pastikan loyang ditutup rapat2 dengan aluminium foil dan pengukus telah dipanaskan..
  7. Keluarkan kek dari loyang apabila sudah sejuk dan sedia dipotong..

Komentar