Kek marble herseys syrup coklat with lemon. Kek marble yang saya buat kali ni special sikit sebab layer coklatnya saya gunakan coklat compound. Rasa kek yang menggunakan coklat compound ni lebih sedap. ASMR: KEK PISANG COKLAT CHIP KLUSTER KAYANGAN TANPA MIXER
Belang-belang koko tu boleh digantikan dengan warna dan perisa lain seperti pandan atau strawberi ikut kesukaan memasing ok. Kek marble moist sering dikatakan sebagai kek yang paling tidak jemu dan tidak muak untuk dimakan. Kebiasaannya, kek marble yang dibeli di kedai banyak yang kering. You can cook Kek marble herseys syrup coklat with lemon using 11 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek marble herseys syrup coklat with lemon
- It's 250 g of pure Butter anchor(1/4 daripada butter dicairkan).
- Prepare 180 g of gula kaster.
- Prepare 6 of biji telur gred B.
- You need 250 g of tepung naik sendiri.
- Prepare 3 of sdb susu Tepung fearnleaf.
- You need 3 of sdb Herseys syrup coklat.
- It's 1 of sdb emulco oren/pasta oren atau lemon.
- It's 3 of sdb susu segar.
- It's 1 of sdt pewarna coklat.
- Prepare 1 of sdt pewarna oren atau kuning limau.
- You need 1 of biji oren atau lemon untuk hiasan.
Namun, jika buat sendiri anda boleh cuba berulang-ulang kali sehingga jadi moist dan menepati citarasa anda. Kek Marble susu Moist Sukatan Cawan. Teringat zaman kecik saya dulu, mak saya suka beli kek marble yang dijual kat kedai. Bukan sahaja musim raya, kalau tak raya pun mak saya tetap beli kek marble dengan colour coklat dan kuning dia tu.
Kek marble herseys syrup coklat with lemon instructions
- Butter dipukul bersama gula sehingga kembang(putih gebu).
- Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati dengan kelajuan sederhana..
- Hentikan mixer dan masukkan tepung sedikit demi sedikit dan dikaup balikkan dengan menggunakan spatula..
- Kemudian masukkan susu cair dan juga butter yang dicairkan tadi.. gaul mesra....
- Bahagikan adunan kepada dua bahgian. Satu dimasukkan pes oren atau lemon serta pewarna oren.Satu bahagian lagi Masukkan Herseys syrup coklat dan juga pewarna coklat..
- Setelah itu tuang adunan berselang seli kedalam loyang yang telah siap dilenser dengan marjerin. Atau dilapik dengan baking paper elak kek dari melekat pada loyang..
- Setelah habis adunan dituang kedalam loyang.. Lorek menggunakan lidi satey untuk mendapatkan corak marble. Jika suka boleh susun buah oren atau lemon yang dihiris nipis mengikut kreativiti masing2..
- Hentak sedikit loyang sebelum dibakar.. Sebelum itu Panaskan oven terlebih dahulu lebih kurang 10-15 minit..
- Bakar pada suhu 170° c selama 45 minit.atau sehingga kek benar2 masak.. Suhu dan masa ikut oven masing2..
- Setelah kek masak.. Angkat dan keluarkan dari oven biarkan seketika... Kemudian telangkupkan kek ke atas redai.. Sejukkan kek sebelum dipotong atau dihidangkan....
- Selamat Mencuba๐๐๐.
Asalnya saya masa tu kan bebudak lagi, manalah. Saya memang suka kek mentega atau kek marble atau apa apa kek yang simple macam ni. Kalau kek Coklat atau kek Red Velvet tu, agak kuranglah sikit walaupun makan juga. Maklumlah kek kosong macam ni adalah kek yang dimakan sejak kecil kecil dulu. Orang kata dah sebati dengan tekak lah.
Komentar
Posting Komentar