Recipe: Yummy Kek Marble Trio

Kek Marble Trio.

Kek Marble Trio You can cook Kek Marble Trio using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Marble Trio

  1. Prepare 300 gram of Marjerin - saya guna Latifolia.
  2. You need 280 gram of Tepung Gandum.
  3. Prepare 1 tbsp of Susu Tepung - saya guna jenama Everyday.
  4. It's 1 tsp of Baking Powder.
  5. Prepare 5 of Biji Telur Gred B.
  6. You need 1 tbsp of Ovelette.
  7. You need 220 gram of Gula Kastor.
  8. It's 50 ml of Susu Cair.
  9. Prepare 1 tsp of Esen Vanilla.
  10. It's 1 tsp of Red Velvet Emulco.
  11. You need 1 tsp of Coklat Emulco.
  12. You need 1 of drop Black Colour Oil.

Kek Marble Trio step by step

  1. Sediakan bahan yang diperlukan dan lenser loyang 8x8x3 inci dengan marjerin.Alas dengan kertas minyak.Ketepikan..
  2. Ayak tepung gandum,susu tepung dan baking powder.Ketepikan.Putar marjerin hingga pucat..
  3. Masukkan tepung sedikit-sedikit sampai habis.Putar sebati dan ketepikan..
  4. Dalam bekas lain,masukkan Ovelette dan gula kastor.Putar sebentar kemudian masukkan kesemua telur.Putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan kental (seperti adunan bahulu).
  5. Perlahankan kelajuan.Masukkan adunan tepung berselang seli dengan susu cair.Tepung-Susu-Tepung-Susu-Tepung.
  6. Setelah sebati,bahagikan pada 3 bahagian.1 bahagian dibubuh Coklat Emulco,1 bahagian Red Velvet Emulco dan 1 bahagian lagi tak perlu campur apa-apa(ambil 1tbsp dan letak tepi).
  7. Marblekan adunan berselang seli hingga habis..
  8. Hentak lembut 3x bagi meratakan dan menghilangkan ruang-ruang udara di dalam kek.Ambil 1 tbsp adunan biasa yang telah diasingkan tadi dan campurkan pewarna hitam.Kemudian masukkan ke dalam piping bag.Picit secara dot-dot di atas permukaan kek dan kemudian dengan menggunakan lidi,buat gerakan zig zag untuk mendapatkan corak marble..
  9. Bakar pada suhu 150'C selama 1 jam atau sehingga kek masak.Gunakan lidi untuk memeriksa samaada kek sudah masak atau belum.Jika dicucuk dan diangkat,hujung lidi bersih bermaksud kek sudah masak.Jika lidi yang diangkat ada adunan yang melekat basah,bermaksud kek masih lagi belum masak sepenuhnya.Sila sambung membakar dalam 5 or 10 minit lagi..
  10. Dah siap.Bolehlah dikeluarkan kek dari loyang dan diletakkan pada redai kek bagi proses penyejukkan sebelum dipotong..

Komentar