Recipe: Yummy Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting)

Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting).

Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting) You can have Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting) using 16 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting)

  1. Prepare of Kek Oren.
  2. You need 250 of butter.
  3. You need 230 g of self-raising flour.
  4. Prepare 180 g of gula kastor.
  5. It's 4 of biji telur gred A (asingkan putih dan kuning).
  6. You need 1 of biji oren (1 biji parutan kulit limau + 40-50 ml perahan jus oren).
  7. Prepare of Orange Filling.
  8. You need 250 ml of jus oren @ (4 sb oren Sunquick + 250 ml air).
  9. Prepare 150 g of gula.
  10. It's 20 g of tepung jagung.
  11. You need of Pewarna merah dan oren.
  12. It's 20 g of butter.
  13. You need of Cream Cheese Topping.
  14. It's 500 g of cream cheese.
  15. It's 6 of sb gula.
  16. You need 2 cawan of freshcream @ whipped cream non-dairy.

Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting) step by step

  1. KEK: pukul ✅mentega dan ✅gula sehingga kembang. Masukkan ✅parutan kulit limau dan ✅kuning telur sebiji demi sebiji. Masukkan ✅jus oren & ✅tepung berselang seli. Pukul kembang lebih kurang 2 minit. Dlm bekas berasingan, pukul ✅putih telur sehingga kembang dan campurkan sebati dlm adunan tepung secara kaup balik..
  2. Bakar pada suhu 160-180c selama 1 jam @ kek tak lekat pd lidi. Sejukkan kek. Uchu bakar 170c. (Oven dipanaskan lebih awal, loyang 8 inci dilapik baking paper dan digris) Gambar tu sebab uchu dh kehabisan baking paper terpaksa guna aluminium foil..
  3. ORANGE FILLING: campurkan ✅jus oren, ✅tepung jagung dan ✅gula. Kacau sehingga tepung larut terlebih dahulu, kemudian masak sehingga sedikit pekat @ mula bergelembung. Masukkan ✅pewarna dan ✅mentega. (Jgn sampai terlalu pekat, susah untuk sapu filling pada kek) bila dah sejuk masuk piping bag. Nanti senang nak layer..
  4. TOPPING: putarkan ✅cream cheese, ✅gula dan ✅freshcream sehingga kental. Masukkan ke dalam piping bag. Simpan sebahagian untuk diwarnakan untuk deco. Simpan sementara di dalam peti untuk set..
  5. ASSEMBLING: Jika kek berkerak, buang bhgn berkerak tersebut. Potong dan bahagi kek kepada 2 atau 3. Sapu filling di antara lapisan. Letakkan setiap bhgn kek dgn berhati2 gunakan kepingan leper untuk support kek semasa meletakkannya..
  6. Lepakan topping dan hiaskan mengikut kreativiti. Gunakan pewarna berasas gel @ minyak untuk dicampurkan dlm topping untuk warna sekata..
  7. P/s: uchu guna loyang besar sebab loyang 8 inci tak jumpa. Ada tukang basuh yg simpan tah ke mana 😂.pastu kununnya nak buat sebiji lagi kek oren kosong untuk layer..tetiba malas melanda🤣.

Komentar