Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting).
You can have Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting) using 16 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting)
- Prepare of Kek Oren.
- You need 250 of butter.
- You need 230 g of self-raising flour.
- Prepare 180 g of gula kastor.
- It's 4 of biji telur gred A (asingkan putih dan kuning).
- You need 1 of biji oren (1 biji parutan kulit limau + 40-50 ml perahan jus oren).
- Prepare of Orange Filling.
- You need 250 ml of jus oren @ (4 sb oren Sunquick + 250 ml air).
- Prepare 150 g of gula.
- It's 20 g of tepung jagung.
- You need of Pewarna merah dan oren.
- It's 20 g of butter.
- You need of Cream Cheese Topping.
- It's 500 g of cream cheese.
- It's 6 of sb gula.
- You need 2 cawan of freshcream @ whipped cream non-dairy.
Kek Oren Cheese (Orange Cake with Cream Cheese Frosting) step by step
- KEK: pukul ✅mentega dan ✅gula sehingga kembang. Masukkan ✅parutan kulit limau dan ✅kuning telur sebiji demi sebiji. Masukkan ✅jus oren & ✅tepung berselang seli. Pukul kembang lebih kurang 2 minit. Dlm bekas berasingan, pukul ✅putih telur sehingga kembang dan campurkan sebati dlm adunan tepung secara kaup balik..
- Bakar pada suhu 160-180c selama 1 jam @ kek tak lekat pd lidi. Sejukkan kek. Uchu bakar 170c. (Oven dipanaskan lebih awal, loyang 8 inci dilapik baking paper dan digris) Gambar tu sebab uchu dh kehabisan baking paper terpaksa guna aluminium foil..
- ORANGE FILLING: campurkan ✅jus oren, ✅tepung jagung dan ✅gula. Kacau sehingga tepung larut terlebih dahulu, kemudian masak sehingga sedikit pekat @ mula bergelembung. Masukkan ✅pewarna dan ✅mentega. (Jgn sampai terlalu pekat, susah untuk sapu filling pada kek) bila dah sejuk masuk piping bag. Nanti senang nak layer..
- TOPPING: putarkan ✅cream cheese, ✅gula dan ✅freshcream sehingga kental. Masukkan ke dalam piping bag. Simpan sebahagian untuk diwarnakan untuk deco. Simpan sementara di dalam peti untuk set..
- ASSEMBLING: Jika kek berkerak, buang bhgn berkerak tersebut. Potong dan bahagi kek kepada 2 atau 3. Sapu filling di antara lapisan. Letakkan setiap bhgn kek dgn berhati2 gunakan kepingan leper untuk support kek semasa meletakkannya..
- Lepakan topping dan hiaskan mengikut kreativiti. Gunakan pewarna berasas gel @ minyak untuk dicampurkan dlm topping untuk warna sekata..
- P/s: uchu guna loyang besar sebab loyang 8 inci tak jumpa. Ada tukang basuh yg simpan tah ke mana 😂.pastu kununnya nak buat sebiji lagi kek oren kosong untuk layer..tetiba malas melanda🤣.
Komentar
Posting Komentar