Recipe: Appetizing Resepi Kek Moist Orrange Carrot

Resepi Kek Moist Orrange Carrot.

Resepi Kek Moist Orrange Carrot You can have Resepi Kek Moist Orrange Carrot using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Resepi Kek Moist Orrange Carrot

  1. Prepare of Bahan A (untuk diputar).
  2. You need 1 cawan of gula.
  3. It's 4 of biji telur gred A (klu gred lain buat 5 biji).
  4. You need 250 g of buttercup.
  5. It's 1 of sudu kecil essen vanila.
  6. It's of Bahan B (untuk diayak).
  7. You need 1 1/2 cawan of tepung gandum.
  8. Prepare 1 of sudu serbuk penaik.
  9. Prepare 1 cawan of tak penuh sunquick oren tanpa gula.
  10. You need of Bahan C.
  11. Prepare 1 cawan of susu fresh milk (boleh guna susu full cream).
  12. It's 2 of sudu susu pekat.
  13. It's 1 cawan of carrot disagat kasar.

Resepi Kek Moist Orrange Carrot instructions

  1. Putarkan telur dan gula dahulu sehingga putih. Kemudian masukkan buttercup dan esen vanila, putarkan lagi dengan mixer sehingga kembang dan putih kesemuanya. Kemudian, masukkan bahan B yang sudah diayak sekali, kemudian kaup balikkan sahaja sehingga sebati, masukkan juga sunquick dan gaul sebati lagi bagi rata semua sekali. Akhir sekali, masukkan bahan C dan kaup balikkan sehingga sekata adunannya..
  2. Kemudian, masukkan asingkan kepada dua bekas. 1 bekas masukkan pewarna oren sedikit. 1 bekas lagi masukkan carrot yang sudah disagat dan gaul sebati..
  3. Kemudian, ambil loyang 7x7, lapikkan dengan kertas alas kek dan masukkan adunan secara selang seli. Guna sukatan sudu yang sama. Jika 3 sudu layer pertama digunakan, begitu juga layer seterusnya, guna juga 3 sudu. Buat sehingga selesai..
  4. Akhir sekali, titikkan dgn pewarna merah jika suka, dan ambil lidi, pusingkan2 bahagian warna ats permukaan shj. Dapatlah corak pusing-pusing gitu. 🤣.
  5. Panaskan oven dalam 10 mnt dgn suhu 170c, kemudian bakar selama 45 mnt dgn suhu 160c. Suhu dan masa bakar kek, bergantung dgn oven masing2 ye. Bila dah rasa masak, cucuk sekejap bahagian tengah kek dgn lidi, kalau xmelekat tu tanda dah masak. Jaga suhu untuk elakkan hangit di bahagian ats dan bawah. Selamat mencuba 😍.

Komentar