Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping). Resepi Kek Fresh Cream Buah via recipepes.com. Plain Cheese Cake With Grape Topping via airtangansuzie.blogspot.com. Pastikan penutup periuk pengukus dibalut dengan tuala nipis untuk menghalang air kukusan jatuh ke atas kek semasa proses mengukus. whipping cream adalah krim yang sering digunakan oleh tukang kek pada masa kini berbanding buttercream kerana rasanya yang sedap dan senang disediakan. untuk info lanjut, boleh cari digoggle kerana banyak info mengenai whipping cream yang tersedia. terima kasih.
Kalau nak kurang manis boleh kurangkan susu pekat ya. Masukkan Telur Kuning Dalam Adunan Cream Cheese. Secara ringkasnya, terdapat dua jenis kek cheese (kek keju) iaitu bakar (bake) dan dingin (chill). You can cook Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping) using 13 ingredients and 14 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping)
- You need 390 g of gula kastor.
- Prepare 150 g of mentega @ marjerin.
- It's 1 of st extract vanilla.
- Prepare 300 g of tepung gandum.
- You need 3 of st tepung penaik.
- It's 230 ml of freshmilk.
- You need 6 of biji putih telur.
- You need 1/8 of st garam.
- Prepare 1/2 of st krim tartar.
- It's of Topping:.
- It's 500 g of cream cheese.
- You need 6 of sb gula ising.
- You need 2 cawan of freshcream/whipped cream non-dairy.
Lihat juga resep "Nasi" Putih Telur enak lainnya. Mengocok putih telur langsung dengan kecepatan maksimal hanya akan menghasilkan kocokan yang volume-nya cepat turun, karena gelembung udara yang terbentuk tidak stabil sehingga mudah pecah dan turun kembali. Dalam pengocokan putih telur ini, ternyata ada tiga tahap yang dilalui, yaitu Penggunaan cream cheese saat ini semakin sering digunakan untuk berbagai kebutuhan dalam mengolah makanan, seperti Warna dari krim keju ini putih dengan suguhan cita rasa asin. Biasanya krim keju satu ini digunakan sebagai olesan roti ataupun dicampur.
Kek Paun Putih Telur (Creamcheese + freshcream topping) step by step
- PERSEDIAAN: 1)Ayak tepung bersama baking powder 3 kali supaya sekata. Ketepikan. 2)Panaskan oven pada suhu 180c. 3) Sediakan loyang bersaiz 22-23 cm dgn ketebalan 7cm berlapik baking paper bergris..
- Sediakan bahan2.(sorry,gambar tak complete bahan).
- KEK: Putar ✅butter, ✅separuh daripada gula dan ✅vanilla extract sehingga sebati dan gebu dgn kelajuan sederhana. (Separuh lagi untuk bancuhan telur putih nanti).
- Tambahkan campuran ✅tepung dan ✅susu sedikit2 secara bersalang seli sehingga habis ke dalam adunan dgn kelajuan sederhana..
- Dalam mangkuk pengadun yg lain, putar ✅telur putih dan ✅garam sehingga berbuih. Kemudian masukkan ✅krim tartar dan ✅gula yang disimpan separuh tadi. Putar lagi sehingga telur licin dan bertanduk..
- Campurkan ✅bancuhan telur ke dalam ✅adunan tepung tadi. Kacau guna spatula secara kaup balik cepat2 sehingga sebati sahaja..
- Tuangkan adunan ke dalam loyang. Hentak perlahan sekali dua. Bakar selama 45-50 minit atau sehingga kek tidak melekat pada lidi apabila dicucuk uji..
- Keluarkan dan sejukkan kek..
- TOPPING: putar ✅cream cheese dan ✅gula sehingga sebati. Kemudian masukkan ✅whipped cream/freshcream. Putar lagi sehingga bancuhan likat dan kental..
- Masukkan bancuhan topping ke dalam piping bag. Simpan sekejap dalam peti sebelum digunakan. (Gunting kecil piping bag seperti saiz lubang jarum je dahulu supaya dapat squeeze kan topping ke bhgn bawah piping bag).
- Terbalikkan kek yang telah sejuk di atas alas kek dan letakkan di atas dulang yg boleh berpusing (turnable cake stand). Buangkan lapisan kerak kek jika ada supaya senang untuk meratakan topping nanti. (Berebut budak2 ni makan kerak hancur tuuu🤣) Uchu mmg saje tak potong layer sebab malasss hihi.
- Guntingkan hujung piping bag. Paipkan topping secara berpusar di atas dan dikeliling kek. Kemudian ratakan kek..
- KAEDAH BEGINNER mcm Uchu😂: Jika topping menjadi lemah/lembik dan tak boleh nak rata lawa2, simpan kek sekejap dalam peti kemudian ratakan sekali lagi dan hiaskan. Uchu nak tabur coconut flakes ala2 snow giteww..so tak ratakan cream beria sgt..
- Tips: pastikan telur dan butter suhu bilik. Bukan baru2 keluar peti..
Lagi-lagi nyoba resep yang gampang dari mama. Memanfaatkan putih telur di kulkas karena gak begitu bisa buat kue ya akhirnya bikin puding. Kocok putih telur dengan jus lemon di sebuah mangkok bersih hingga campuran tersebut berbusa. Tambahkan madu dan aduk hingga rata. Putih telur adalah salah satu makanan spesial yang sangat bagus untuk kulit.
Komentar
Posting Komentar