Kek Marble Tanpa Telur.
You can cook Kek Marble Tanpa Telur using 10 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kek Marble Tanpa Telur
- Prepare 1 3/4 cawan of tepung gandum.
- You need 1 sudu teh of baking powder.
- You need of Secubit garam.
- Prepare of Secubit soda bikarbonat.
- It's 1 cawan of susu.
- You need 1 of sudu besar cuka.
- It's 1 cawan of gula.
- You need 1/2 cawan of minyak.
- Prepare 1 sudu teh of esen vanilla.
- Prepare 2 of sudu besar serbuk koko.
Kek Marble Tanpa Telur step by step
- Sediakan bahan-bahan. Panaskan oven pada suhu 170°C.
- Ayak bahan-bahan kering kecuali serbuk koko.
- Sediakan susu dan tambahkan cuka. Ketepikan. Biarkan susu akan mengental sedikit..
- Setelah susu mengental, tambahkan gula, minyak dan esen vanilla. Kacau dengan whisk sehingga gula hancur.
- Setelah gula larut dan sebati, tambahkan bahan kering yang di ayak tadi. Kacau rata..
- Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian di tambah serbuk koko dan kacau rata.
- Isikan adunan berselang seli, bermula dengan adunan plain kemudian adunan coklat sehingga habis dalam loyang pembakar yang telah di gris..
- Bakar pada suhu 170°C api atas dan bawah selama 35-40 minit. Keluar kan kek dari oven setelah kek masak. Biarkan sejuk sebentar sebelum dikeluarkan dari loyang pembakar..
Komentar
Posting Komentar