Easiest Way to Cook Delicious Kek Marble Tanpa Telur

Kek Marble Tanpa Telur.

Kek Marble Tanpa Telur You can cook Kek Marble Tanpa Telur using 10 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kek Marble Tanpa Telur

  1. Prepare 1 3/4 cawan of tepung gandum.
  2. You need 1 sudu teh of baking powder.
  3. You need of Secubit garam.
  4. Prepare of Secubit soda bikarbonat.
  5. It's 1 cawan of susu.
  6. You need 1 of sudu besar cuka.
  7. It's 1 cawan of gula.
  8. You need 1/2 cawan of minyak.
  9. Prepare 1 sudu teh of esen vanilla.
  10. Prepare 2 of sudu besar serbuk koko.

Kek Marble Tanpa Telur step by step

  1. Sediakan bahan-bahan. Panaskan oven pada suhu 170°C.
  2. Ayak bahan-bahan kering kecuali serbuk koko.
  3. Sediakan susu dan tambahkan cuka. Ketepikan. Biarkan susu akan mengental sedikit..
  4. Setelah susu mengental, tambahkan gula, minyak dan esen vanilla. Kacau dengan whisk sehingga gula hancur.
  5. Setelah gula larut dan sebati, tambahkan bahan kering yang di ayak tadi. Kacau rata..
  6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian di tambah serbuk koko dan kacau rata.
  7. Isikan adunan berselang seli, bermula dengan adunan plain kemudian adunan coklat sehingga habis dalam loyang pembakar yang telah di gris..
  8. Bakar pada suhu 170°C api atas dan bawah selama 35-40 minit. Keluar kan kek dari oven setelah kek masak. Biarkan sejuk sebentar sebelum dikeluarkan dari loyang pembakar..

Komentar