Kek Pandan Pisang Kastad.
You can have Kek Pandan Pisang Kastad using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Pandan Pisang Kastad
- Prepare of Bahan A: 4 bji telur diasingkan.
- It's 80 g of pisang dilenyek.
- You need 100 g of susu full cream.
- You need 120 g of tpg kek superfine.
- Prepare 1 of st baking powder.
- Prepare 1/2 of st esen vanilla.
- You need Sedikit of pewarna merah.
- You need 1/2 of st esen pandan.
- Prepare of Bahan B: 85g gula halus.
- It's 1/4 of st garam.
- Prepare 1/4 of st cream of tatar.
- Prepare of Bahan C: 330g susu full cream.
- Prepare 2 of bji kuning telur.
- Prepare 90 g of gula halus.
- Prepare 3 of sdm tpg jagung.
- Prepare 1 of st esen vanilla.
- Prepare of Hiasan:coklat rice,coklat warna-warni dll.
Kek Pandan Pisang Kastad step by step
- Pukul kuning telur dengan susu full cream.Masukkan pisang lenyek.Masukkan esen vanila.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.Gaul sebati..
- Buat meringue putih telur dengan gula halus & cream of tatar hingga soft peak..
- Ambil sedikit meringue masuk ke adunan tepung.Kaup balik & masuk semula ke dalam baki tadi.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.1 bahagian bewarna hijau esen pandan & 1 bahagian lagi bewarna merah jambu..
- Panaskan oven 10m.Alas loyang yang telah disapu margerin dengan baking paper.Masukkan adunan bewarna merah jambu diselang seli dengan warna hijau pandan.Buat hingga habis.Bakar 40m..
- Sementara kek masak buat kastad pula.Masukkan susu fullcream,kuning telur,gula halus,tepung jagung & esen vanila.Kacau hingga pekat.kemudian sejukkan sebentar..
- Bila kek dah masak.Potong sekeping-sekeping & masukkan ke dalam mangkuk aluminium foil.Isikan adunan kastad di bahagian tengahnya.Tabur coklat rice&coklat warna-warni di atas kastad tadi.Siap!.
Komentar
Posting Komentar