How to Cook Perfect Kek Pandan Pisang Kastad

Kek Pandan Pisang Kastad.

Kek Pandan Pisang Kastad You can have Kek Pandan Pisang Kastad using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek Pandan Pisang Kastad

  1. Prepare of Bahan A: 4 bji telur diasingkan.
  2. It's 80 g of pisang dilenyek.
  3. You need 100 g of susu full cream.
  4. You need 120 g of tpg kek superfine.
  5. Prepare 1 of st baking powder.
  6. Prepare 1/2 of st esen vanilla.
  7. You need Sedikit of pewarna merah.
  8. You need 1/2 of st esen pandan.
  9. Prepare of Bahan B: 85g gula halus.
  10. It's 1/4 of st garam.
  11. Prepare 1/4 of st cream of tatar.
  12. Prepare of Bahan C: 330g susu full cream.
  13. Prepare 2 of bji kuning telur.
  14. Prepare 90 g of gula halus.
  15. Prepare 3 of sdm tpg jagung.
  16. Prepare 1 of st esen vanilla.
  17. Prepare of Hiasan:coklat rice,coklat warna-warni dll.

Kek Pandan Pisang Kastad step by step

  1. Pukul kuning telur dengan susu full cream.Masukkan pisang lenyek.Masukkan esen vanila.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.Gaul sebati..
  2. Buat meringue putih telur dengan gula halus & cream of tatar hingga soft peak..
  3. Ambil sedikit meringue masuk ke adunan tepung.Kaup balik & masuk semula ke dalam baki tadi.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.1 bahagian bewarna hijau esen pandan & 1 bahagian lagi bewarna merah jambu..
  4. Panaskan oven 10m.Alas loyang yang telah disapu margerin dengan baking paper.Masukkan adunan bewarna merah jambu diselang seli dengan warna hijau pandan.Buat hingga habis.Bakar 40m..
  5. Sementara kek masak buat kastad pula.Masukkan susu fullcream,kuning telur,gula halus,tepung jagung & esen vanila.Kacau hingga pekat.kemudian sejukkan sebentar..
  6. Bila kek dah masak.Potong sekeping-sekeping & masukkan ke dalam mangkuk aluminium foil.Isikan adunan kastad di bahagian tengahnya.Tabur coklat rice&coklat warna-warni di atas kastad tadi.Siap!.

Komentar