🥞Kek sarang semut🐜. Sarang Semut is a Malay word for Ant Nest, so Kek Sarang Semut can be literally translated as Ant Nest Cake, but sometimes it is known as Honeycomb Cake. This cake sits on my top favourite list, I love it so much that I could finish it within an hour without sharing with anyone!! Kek means cake, sarang means nest, semut means ants in Malay language.
Untuk elakkan resepi kek sarang semut menjadi pahit,gula hendaklah diperangkan atau dihanguskan dengan api yang kecil untuk elakkan kek menjadi Kek sarang semut ada banyak nama. Ada yang panggil kek gula hangus manakala di Kelantan,kek ini dipanggil kek span. Kek sarang semut dipanggil sebegitu kerana jaluran halus yang menjalar lubang-lubang kecil dan halus seakan sarang semut. You can have 🥞Kek sarang semut🐜 using 11 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of 🥞Kek sarang semut🐜
- Prepare of Bahan A.
- You need 250 gm of gula pasir.
- You need 220 ml of air panas.
- It's 50 gm of marjerin.
- It's of Bahan B.
- You need 130 gm of tepung gandum.
- It's 1 tsp of soda bikarbonat.
- It's 1 tsp of baking powder.
- It's 1 tsp of esen vanila.
- It's 4 of bji telur gred A.
- It's 80 gm of susu pekat manis.
Kek sarang semut ini perlu kenyal. Sekiranya teksturnya seperti span bermaksud ia tidak menjadi. Sarang semut merupakan tumbuhan epifit, yaitu tumbuhan yang menumpang hidup di pohon lain, tetapi tidak menyerap makanan dari pohon itu. Sarang semut kini mudah didapatkan dan bahkan bisa diperoleh secara online.
🥞Kek sarang semut🐜 instructions
- Campurkan tepung gandum dengan soda bikarbonat dan baking powder kemudian ayak kan.Ketepikan dulu..
- Masukkan gula ke dlm periuk dan buka api perlahan..
- Masak gula hingga cair keperangan.Dah cair tuangkan air panas sedikit demi sedikit ke dalam gula cair tu sambil kacau whisk.Hati2 dengan percikan air gula yg panas..
- Kemudian tutup api dan masukkan butter kacau hingga butter larut.Tunggu hingga air gula sejuk..
- Tuang air gula yg telah sejuk td ke dlm blender.Masukkan susu cair dan blend sekejap hingga susu sebati dgn gula.Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil blend.Tuangkan adunan tadi ke dlm bekas lain dan masukkan pula telor dan esen vanila ke dlm blender dan kisar semula hingga telur sebati.Jangan kisar terlalu lama..
- Tuangkan telur tadi ke dlm adunan tepung dan kacau rata..Masukkan adunan ke dlm loyang kek ukuran 8x8inci yg telah di spray dgn oil spray ataupun boleh juga sapu dgn shortening.Bila dah siap baru lah kita panaskan oven dan tunggu oven panas sementara tu kiranya adunan tadi seakan2 diperap lah. Bila oven dah panas baru lah masukkn kek dan bakar dengan suhu 180°c kira2 45minit atau sampai masak..
Berikut adalah khasiat sarang semut yang harus Anda tahu, antara lain This week's treat is Malaysian honeycomb cake (kek sarang semut), which takes its name from its beehive-like interior, full of little air pockets. in your cake tasting bitter. Malaysian Honeycomb Cake (Kek Sarang Semut) (recipe). Kek sarang semut yg mudah, tak payah perap, tak payah guna mixer dan InsyaAllah menjadi. Baru tau keenakkan kek legend ini. 😂. Resepi kek sarang semut. (Sukatan cawan metrik) #masakcarasaya.
Komentar
Posting Komentar