Kek Lapis Masam Manis.
You can cook Kek Lapis Masam Manis using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kek Lapis Masam Manis
- Prepare 300 gm of butter/marjerin.
- Prepare 100 gm of gula castor.
- You need 300 gm of tepung biskut marie.
- Prepare 10 of biji telur.
- Prepare 75 gm of air sejuk.
- It's 300 gm of susu pekat.
- You need 1 of sdm ovelet.
- It's 1 of sk esen vanilla.
- Prepare Sedikit of pes pandan.
- It's Sedikit of warna kuning.
- Prepare of Asam haw flakes.
Kek Lapis Masam Manis instructions
- Pukul telur + ovelet + esen vanilla + gula castor + tepung biskut Marie + air sejuk pukul sampai sebati (adunan A).
- Di bekas lain masukkn butter/marjerin + susu pukul hingga gebu kemudian masukkn adunan ini ke dlm adunan A pukul sebati.. Kemudian bahagi ke 2 bahagian d warnakan dgn kaler hijau dan kuning....
- Skarang masa utk melapis kek... letak adunan warna kuning sebanyak 6 sudu dan ratakan then susun asam dan bakar guna api atas bawah selama 15-20 mnt atau sehingga kekuningan dgn suhu 150 C ikut kepanasan oven masking-masing..
- Setelah masak keluarkan dan tekan-tekan menggunakan penekan kek utk dpt kn permukaan yg rata then lapiskan dgn warna hijau dan susun asam... ulang langkah yg sama sehingga habis adunan. Selepas lapisan pertama masak matikan api bawah kerana kek memerlukan api atas sahaja....
- Utk lapisan terakhir hidup kan api atas dan bawah Bakar selama 10-15 mnt atau sehingga kek masak... Selamat Mencuba.
Komentar
Posting Komentar