Recipe: Tasty Kek Pandan Kelapa Gula Melaka

Kek Pandan Kelapa Gula Melaka.

Kek Pandan Kelapa Gula Melaka You can cook Kek Pandan Kelapa Gula Melaka using 24 ingredients and 13 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kek Pandan Kelapa Gula Melaka

  1. Prepare of Bahan A.
  2. You need 75 g of santan kara.
  3. It's 25 g of air.
  4. You need 1 of sdt @ 5g esen coconut pandan.
  5. Prepare 1-2 titik of pewarna gel hijau.
  6. Prepare of Bahan B.
  7. It's 125 g of butter.
  8. Prepare 180 g of gula kastor.
  9. It's 2 of biji telur.
  10. It's 200 g of tepung superfine.
  11. It's 1 of sdt baking powder.
  12. It's of Swiss Meringue Buttercream.
  13. Prepare 3 of biji putih telur.
  14. It's 1 of sdt perisa pandan kelapa.
  15. It's 170 g of gula (kisar).
  16. It's 250 g of butter.
  17. It's of Sirap Pekat Gula Melaka.
  18. Prepare 70 g of gula Melaka.
  19. You need 120 ml of air.
  20. You need 1 of sdb tepung jagung.
  21. It's 1 of sdt perisa pandan kelapa.
  22. It's of Hiasan- optional.
  23. Prepare of Kekacang.
  24. You need of Kelapa goreng.

Kek Pandan Kelapa Gula Melaka instructions

  1. Campur semua bahan A dan ketepikan dahulu..
  2. Ayak tepung bersama baking powder.
  3. Putar butter dan gula hingga kembang dan berkrim.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
  5. Masukkan air pandan tadi. Putar hingga sebati..
  6. Masukkan tepung dan baking powder. Putar lagi.
  7. Lapik loyang dgn baking sheet dan tuangkan adunan. Ratakan.
  8. Bakar suhu 160°c selama 25-30(loyang 9 inci) minit atau hingga masak. Mai bakar 60 minit loyang 24cm×16cm suhu 150°c.
  9. Dah masak terus keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai..
  10. Utk Swiss Meringue Buttercream pula. Double boiler putih telur dan gula sehingga gula larut..
  11. Putar sehingga kembang dan masukkan butter sedikit demi sedikit sehingga menjadi buttercream y licin lagi gebu. Paipkan dalam piping bag..
  12. Utk sirap gula melaka, mix semua bahan dan masak sehingga sedikit likat. Sejukkan..
  13. Paipkan Swiss Meringue Buttercream atas kek y dipotong. Lelehkan sirap gula melaka dan hias dengan kekacang atau kelapa goreng..

Komentar