Kek Pisang Kayangan.
You can have Kek Pisang Kayangan using 13 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kek Pisang Kayangan
- You need 160 gram of tepung gandum.
- You need 25 gram of serbuk koko.
- Prepare 1 tsp of baking powder.
- It's 1/2 tsp of baking soda.
- You need 1/2 tsp of garam.
- You need 80 gram of belgian callebout choc/ choc coins.
- It's 30 gram of walnut (lebih pun tak apa).
- Prepare 4 of biji pisang yang dah ranum.
- Prepare 120 gram of gula perang.
- You need 115 gram of butter (cairkan).
- Prepare 120 gram of buttermilk (amik 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka).
- It's 1 of sudu kecil essence vanilla.
- It's 1/3 cawan of coklat chip utk hiasan.
Kek Pisang Kayangan instructions
- Butter yang telah cair di satukan dengan gula perang, buttermilk,pisang yang telah di lenyek dan esen vanilla. Gaul rata.
- Hasil selepas gaul rata.
- Kemudian masukkan tepung gandum, baking powder, baking soda, serbuk koko dan garam. Gaul kaup balik dengan adunan tadi. Sebatikan semuanya tau..
- Hasil selepas itu..
- Tambahkan coklat coins/belgium choc gaul rata..
- Masukkan walnut gaul kaup balik..
- Tuang ke dalam loyang taburkan coklat chip di atasnya jika suka dan bakar pada suhu 150-160 selama 45 minit atau sehingga kek masak..
- Kek ini sedap di makan ketika panas-panas dan sejuk juga tau. Rasa coklat walnut dan pisang satu gabungan yg mantap gitu 🥰.
Komentar
Posting Komentar