How to Cook Yummy Kek Pisang Kayangan

Kek Pisang Kayangan.

Kek Pisang Kayangan You can have Kek Pisang Kayangan using 13 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kek Pisang Kayangan

  1. You need 160 gram of tepung gandum.
  2. You need 25 gram of serbuk koko.
  3. Prepare 1 tsp of baking powder.
  4. It's 1/2 tsp of baking soda.
  5. You need 1/2 tsp of garam.
  6. You need 80 gram of belgian callebout choc/ choc coins.
  7. It's 30 gram of walnut (lebih pun tak apa).
  8. Prepare 4 of biji pisang yang dah ranum.
  9. Prepare 120 gram of gula perang.
  10. You need 115 gram of butter (cairkan).
  11. Prepare 120 gram of buttermilk (amik 1/2 cup susu fresh + 1/2 sudu makan cuka).
  12. It's 1 of sudu kecil essence vanilla.
  13. It's 1/3 cawan of coklat chip utk hiasan.

Kek Pisang Kayangan instructions

  1. Butter yang telah cair di satukan dengan gula perang, buttermilk,pisang yang telah di lenyek dan esen vanilla. Gaul rata.
  2. Hasil selepas gaul rata.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum, baking powder, baking soda, serbuk koko dan garam. Gaul kaup balik dengan adunan tadi. Sebatikan semuanya tau..
  4. Hasil selepas itu..
  5. Tambahkan coklat coins/belgium choc gaul rata..
  6. Masukkan walnut gaul kaup balik..
  7. Tuang ke dalam loyang taburkan coklat chip di atasnya jika suka dan bakar pada suhu 150-160 selama 45 minit atau sehingga kek masak..
  8. Kek ini sedap di makan ketika panas-panas dan sejuk juga tau. Rasa coklat walnut dan pisang satu gabungan yg mantap gitu 🥰.

Komentar