How to Prepare Delicious Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan

Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan.

Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan You can cook Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan

  1. Prepare of BAHAN BASE👇.
  2. It's 60 g of atau 1 pek kecil biskut tiger perisa coklat.
  3. Prepare 50 g of butter.
  4. It's of bahan creamcheese.
  5. Prepare 200 g of creamcheese.
  6. It's 2 of sudu besar sos caramel.
  7. Prepare 1/2 sudu teh of esen vanilla.
  8. Prepare 100 ml of whipping cream.
  9. You need 2 of sudu kecil gula aising.
  10. You need of bahan sos caramel.
  11. You need 1/2 cawan of gula pasir.
  12. It's 1/3 cawan of air.
  13. Prepare 1 sudu teh of jus lemon.
  14. You need 100 ml of whipping cream.
  15. Prepare 1 of sudu besar butter.

Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan instructions

  1. Sediakan bahan-bahan. Sediakan loyang 5 inci.Boleh guna spring foam. Saya tiada loyang spring foam saiz 5 inci saya alas loyang dengan kertas minyak seperti dalam gambar, supaya senang nak keluarkan kek nanti. Ketatkan dengan gelang getah. Idea dari IG Yatiekitchen😄.
  2. Biskut tiger ditumbuk kasar. Sementara tu panaskan butter hingga cair. Masukkan biskut tiger. Kacau hingga sebati. Padatkan dalam loyang. Masukkan dalam peti ais..
  3. Untuk karamel, masak gula hingga keperangan. Masukkan air. Kacau hingga larut. Masukkan jus lemon dan whipping cream. Kacau hingga pekat. Sejukkan..
  4. Putar cream cheese hingga gebu. Masukkan 2 sudu besar karamel tadi. Putar sebati. Ketepikan..
  5. Putar whipping cream, gula aising hingga kental. Masukkan dalam adunan cream cheese tadi. Kacau perlahan-lahan. Masukkan dalam loyang yang berisi biskut tadi. Masukkan dalam peti ais. Biarkan semalaman..
  6. Keluarkan kek dari peti ais. Curahkan sos karamel atas kek. Hiaskan dengan biskut tiger yang telah dihancurkan. Ikut kreativiti masing-masing.Selamat Mencuba..

Komentar