Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan.
You can cook Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan using 15 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan
- Prepare of BAHAN BASE👇.
- It's 60 g of atau 1 pek kecil biskut tiger perisa coklat.
- Prepare 50 g of butter.
- It's of bahan creamcheese.
- Prepare 200 g of creamcheese.
- It's 2 of sudu besar sos caramel.
- Prepare 1/2 sudu teh of esen vanilla.
- Prepare 100 ml of whipping cream.
- You need 2 of sudu kecil gula aising.
- You need of bahan sos caramel.
- You need 1/2 cawan of gula pasir.
- It's 1/3 cawan of air.
- Prepare 1 sudu teh of jus lemon.
- You need 100 ml of whipping cream.
- Prepare 1 of sudu besar butter.
Kek ala Biscoff Cheesecake Kayangan instructions
- Sediakan bahan-bahan. Sediakan loyang 5 inci.Boleh guna spring foam. Saya tiada loyang spring foam saiz 5 inci saya alas loyang dengan kertas minyak seperti dalam gambar, supaya senang nak keluarkan kek nanti. Ketatkan dengan gelang getah. Idea dari IG Yatiekitchen😄.
- Biskut tiger ditumbuk kasar. Sementara tu panaskan butter hingga cair. Masukkan biskut tiger. Kacau hingga sebati. Padatkan dalam loyang. Masukkan dalam peti ais..
- Untuk karamel, masak gula hingga keperangan. Masukkan air. Kacau hingga larut. Masukkan jus lemon dan whipping cream. Kacau hingga pekat. Sejukkan..
- Putar cream cheese hingga gebu. Masukkan 2 sudu besar karamel tadi. Putar sebati. Ketepikan..
- Putar whipping cream, gula aising hingga kental. Masukkan dalam adunan cream cheese tadi. Kacau perlahan-lahan. Masukkan dalam loyang yang berisi biskut tadi. Masukkan dalam peti ais. Biarkan semalaman..
- Keluarkan kek dari peti ais. Curahkan sos karamel atas kek. Hiaskan dengan biskut tiger yang telah dihancurkan. Ikut kreativiti masing-masing.Selamat Mencuba..
Komentar
Posting Komentar