Recipe: Perfect Kek Pandan Layer

Kek Pandan Layer.

Kek Pandan Layer You can cook Kek Pandan Layer using 18 ingredients and 16 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek Pandan Layer

  1. Prepare of Kek.
  2. Prepare 4 of biji telur (gred A)*.
  3. It's 120 g of gula kastor*.
  4. You need 50 g of air/susu cair*.
  5. It's 1 of sb ovalette*.
  6. You need 1 of sk esen pandan*.
  7. You need 1 of sk pewarna hijau epal*.
  8. You need 170 g of tepung gandum* (diayak).
  9. It's 1 of sk baking powder*.
  10. It's 70 g of minyak jagung.
  11. It's of Kastard.
  12. Prepare 3 helai of daun pandan + 200g air (dikisar,ambil air).
  13. It's 400 g of santan pekat.
  14. It's 600 g of air.
  15. You need 1 of peket serbuk agar².
  16. You need 200 g of gula kastor.
  17. It's 100 g of tepung kastard.
  18. Prepare of Pewarna hijau.

Kek Pandan Layer step by step

  1. KEK:.
  2. Satukan semua bahan bertanda* ke dalam mangkuk. Pukul speed rendah sehingga sebati..
  3. Bila dah sebati,gunakan speed tinggi dan pukul adunan sehingga kembang dan gebu selama lebih kurang 15-20 minit..
  4. Bila adunan dah kembang,masukkan minyak jagung dan kaup balik hingga sebati..
  5. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci dan ratakan..
  6. Bakar pada suhu 170°c selama 25-30 minit..
  7. Bila kek dah masak,keluarkan dari loyang dan sejukkan..
  8. Belah kek kepada 3 bahagian,potong juga bahagian tepi kek. Ketepikan..
  9. Masukkan semua bahan untuk membuat kastard ke dalam periuk..
  10. Masak adunan kastard sehingga kental. Gunakan api sederhana..
  11. Sentiasa kacau adunan kastard supaya tak berketul². Bila adunan kelihatan meletup-letup,boleh tutup api..
  12. Renjis loyang dengan air,tuang kastard 3-4 senduk dan ratakan. Biar kastard keras sedikit..
  13. Letak lapisan kek dan tuang kastard dan ratakan..
  14. Ulangi langkah yang sama sehingga adunan kastard dan kek habis..
  15. Simpan kek dalam peti selama 8 jam atau semalaman..
  16. Hias kek ikut kreativiti,siap untuk dihidang!.

Komentar