Kek Pandan Layer.
You can cook Kek Pandan Layer using 18 ingredients and 16 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Pandan Layer
- Prepare of Kek.
- Prepare 4 of biji telur (gred A)*.
- It's 120 g of gula kastor*.
- You need 50 g of air/susu cair*.
- It's 1 of sb ovalette*.
- You need 1 of sk esen pandan*.
- You need 1 of sk pewarna hijau epal*.
- You need 170 g of tepung gandum* (diayak).
- It's 1 of sk baking powder*.
- It's 70 g of minyak jagung.
- It's of Kastard.
- Prepare 3 helai of daun pandan + 200g air (dikisar,ambil air).
- It's 400 g of santan pekat.
- It's 600 g of air.
- You need 1 of peket serbuk agar².
- You need 200 g of gula kastor.
- It's 100 g of tepung kastard.
- Prepare of Pewarna hijau.
Kek Pandan Layer step by step
- KEK:.
- Satukan semua bahan bertanda* ke dalam mangkuk. Pukul speed rendah sehingga sebati..
- Bila dah sebati,gunakan speed tinggi dan pukul adunan sehingga kembang dan gebu selama lebih kurang 15-20 minit..
- Bila adunan dah kembang,masukkan minyak jagung dan kaup balik hingga sebati..
- Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci dan ratakan..
- Bakar pada suhu 170°c selama 25-30 minit..
- Bila kek dah masak,keluarkan dari loyang dan sejukkan..
- Belah kek kepada 3 bahagian,potong juga bahagian tepi kek. Ketepikan..
- Masukkan semua bahan untuk membuat kastard ke dalam periuk..
- Masak adunan kastard sehingga kental. Gunakan api sederhana..
- Sentiasa kacau adunan kastard supaya tak berketul². Bila adunan kelihatan meletup-letup,boleh tutup api..
- Renjis loyang dengan air,tuang kastard 3-4 senduk dan ratakan. Biar kastard keras sedikit..
- Letak lapisan kek dan tuang kastard dan ratakan..
- Ulangi langkah yang sama sehingga adunan kastard dan kek habis..
- Simpan kek dalam peti selama 8 jam atau semalaman..
- Hias kek ikut kreativiti,siap untuk dihidang!.
Komentar
Posting Komentar