Kek Marble Jelita.
You can cook Kek Marble Jelita using 8 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kek Marble Jelita
- You need 6 of biji telur.
- Prepare 1 of sudu besar ovalate.
- You need 3 of sudu besar susu pekat.
- It's 1 cawan of gula(160g-170g).
- It's 1/4 cawan of susu segar(50g).
- It's 150 g of butter cair.
- It's 1 of sudu kecil esen vanila.
- You need of Ayakkan: 200g/2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder.
Kek Marble Jelita instructions
- Campurkan semua bahan kecuali butter. Mix kan dengan slow speed untuk 2-3 saat. Kemudian naikkan kepada high speed sehingga menjadi gebu..
- Bila adunan dah gebu masukkan butter yang telah dicairkan. Gaulkan sehingga sebati.
- Bahagikan adunan anda kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut suka..
- Sendukan adunan kedalam loyang yang telah digriskan dengan minyak. Selang selikan warna sehingga habis adunan. Akhir sekali corakkan permukaan atas kek ikut kreativiti anda.
- Bakar kek marble pada suhu 150-160c sehingga 50 minit ke 1 jam.
- Tips untuk dapatkan permukaan kek marble jelita yang cantik: untuk oven besar letakkan kek pada lapisan yang paling bawah klau oven anda kecik, selepas bakar 30 minit cover permukaan kek dengan aluminium foil.
Komentar
Posting Komentar