Kek Batik Indulgence. KEK BATIK INDULGENCE LARGE BOX dijamin sama sedap dan lembut seperti yang small box kerana kami masih menggunakan. Dessert yang mudah, kerana kita tak perlu bakar guna oven. Kek batik indulgence ini mempunyai topping krim keju dan ganache coklat di atasnya, membuatkan kek ini lebih creamy dan lazat.
Rasa serius la sedap sgt gabungan kek batik tu ngan cheese. Ada coklat Ganache pula sebagai topping. RESEPI KEK BATIK MUDAH DAN SEDAP IKUT SUKATAN CAWAN Banyak-banyak kek, kek batik. You can have Kek Batik Indulgence using 22 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kek Batik Indulgence
- It's of White Chocolate Mousse.
- It's 200 g of white chocolate.
- Prepare 400 g of non-dairy fresh cream (instant).
- Prepare 20 g of gelatin.
- Prepare 100 g of air panas.
- You need 2 of st esen vanila.
- You need of boleh tambahkan 250g cream cheese jika suka.
- Prepare of Ganache.
- It's 250 g of dark chocolate.
- You need 200 g of non-dairy fresh cream(instant).
- You need 1 of sb golden syrup (optional kalau takde)saya letak.
- You need 15 g of butter/mentega (optional kalau nak berkilat)saya letak.
- It's of Kek Batik.
- Prepare 400 g of biskut Marie (kalau nak 500g pun takpe).
- You need 250 g of butter.
- Prepare 3/4 tin of susu pekat.
- It's of 🤎Bahan dibancuh:.
- You need 300 ml of susu segar perisa coklat.
- It's 200 g of Milo.
- You need 4 of sb serbuk koko.
- It's 1 of st esen vanila.
- Prepare 1 of st serbuk Nescafe.
Kek Batik ialah pencuci mulut yang popular di Malaysia, agak beza seperti kek-kek lain cara buat kek batik amatlah mudah sebab ianya antara kek yang tidak perlu dibakar. Photo about Kek Batik Indulgence - Famous Malaysian modern cake. Apa yang best, dari kek batik asas, boleh jadikan kek batik cheese, kek batik oreo di atas permukaannya dan tambah lagi nutella. Memang sangat sedap dan yang penting , tak pahit tau.
Kek Batik Indulgence step by step
- Kek batik: Cairkan butter dalam kuali,masukkan susu pekat dan bahan2 serbuk dan esen vanila yang dibancuh sekali dgn susu coklat. (Kalau takde susu coklat,guna freshmilk@susu cair). Masak sehingga ada gelembung2 udara. Masukkan biskut marie yg dipatah2kan. Kacau rata..
- Alas loyang dgn plastik. Masukkan adunan kek batik. Tekan2 padat dan rata. Sejukkan. (2 jam)*alas plastik senang nak keluarkan untuk potong..
- White Chocolate Mousse-Dengan kaedah double boiled: 1)Panaskan fresh cream dalam bowl stainless steel,masukkan coklat putih. Kacau rata perlahan-lahan sehingga semua cair dan sebati. 2)Dlm bekas lain,Cairkan gelatin dgn air panas. 3)Campurkan esen vanila dan gelatin ketika coklat masih panas. Kacau rata. *boleh simpan sedikit moose untuk tujuan mencorak/melorek kemudian..
- Tuangkan white chocolate mousse di atas kek batik yang telah sejuk/set. Sejukkan sehingga white chocolate mousse betul2 set..
- Ganache-Dengan kaedah double boiled:1)Panaskan fresh cream dalam bowl dan kacau supaya tidak berketul. Biar suam. Masukkan coklat kacau rata perlahan-lahan sehingga coklat cair dan sebati. 2) Masukkan golden syrup/sirap glukos. 3)Masukkan butter. Kacau sehingga berkilat..
- Tuangkan ganache di atas white chocolate mousse yang telah betul2 beku/set. Lorekkan ganache dgn white chocolate moussse yang disimpan. Sejukkan.(semalaman lebih baik..tapi suruh anak2 bersabar dan istighfar byk2😸).
- Potong bila kek batik indulgences ini betul2 telah set.(keluarkan dgn plastik,potong dan boleh simpan semula dlm bekas/loyang dgn plastik jugak).
- P/s: walau nampak step panjang,tapi senang je nak buat..asalkan bahan2 dah ready. Ganache boleh sediakan awal2,simpan dlm peti. Nak guna just double boiled semula...
- P/s: saya guna nisbah gelatin kepada air 1:5. Kaedah terbaik untuk larutkan gelatin: tabur gelatin atas air panas (dlm periuk),diamkan 10 minit supaya gelatin serap air dgn baik. Kemudian barulah double boiled..
- P/s: untuk potong kek supaya cantik,rendam dulu pisau dlm air panas bbrp minit,lap,baru potong. (Saya main potong je tu..sebab keluarkan dari peti je..anak2 dah serbu 😅).
Kek Batik Indulgence Makan Sampai Terpejam Mata. Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of Malaysian fridge cake dessert inspired by the tiffin, brought in the country by the British during the colonial era, and adapted with Malaysian ingredients. This cake is made by mixing broken Marie biscuits combined with a chocolate sauce or runny custard made with. Kek batik merupakan salah satu antara kek yang paling banyak menarik hati masyarakat Malaysia. Bagaimana tidak, kek batik mempunyai rasa yang unik dan menarik.
Komentar
Posting Komentar