How to Prepare Delicious Kek Batik Jawa

Kek Batik Jawa. Resepi serta cara menyediakan kek batik jawa. Kek Batik Jawa Cheese di olah dan di ubah rasa menggunakan bahan tambahan iaitu cheese. Video ini menunjukkan cara membuat kek batik jawa cheese dari awal.

Kek Batik Jawa Berkunjung Ke Rumah Batik Jawa Timur. Resepi kek batik yang mudah dan senang menggunakan biskut marie. Ianya merupakan resepi kek mudah dan sangat menggiurkan! You can cook Kek Batik Jawa using 8 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kek Batik Jawa

  1. Prepare 250 g of Biskut Marie.
  2. It's 250 g of Butter Anchor.
  3. Prepare 8 of biji telur.
  4. Prepare 3/4 tin of Susu pekat manis.
  5. It's 5 of sudu besar milo.
  6. It's 4 of sudu besar serbuk koko.
  7. It's 4 of sudu besar tepung gandum.
  8. You need 2 of container lutsinar.

Sesuai untuk santapan ringan, dan sebagai juadah pada hari raya. Kek batik coklat adalah di antara menu pilihan apabila ada jamuan seperti potluck. Ia juga menjadi pilihan utama untuk dijamu kepada tetamu yang bertandang seperti ketika hari raya. Gambar bagi nama kek yang di bold tidak disediakan di web dan borang ini.

Kek Batik Jawa step by step

  1. Sediakan bahan seperti dalam gambar. Panaskan kuali. Masukkan butter dan biarkan cair. Tutupkan api dan tunggu sehingga butter agak sejuk..
  2. Jangan buka api. Masukkan susu pekat. Kacau rata adunan. Kemudian masukkan milo dan serbuk koko. Kacau rata sehingga adunan menjadi sedikit likat berkilat..
  3. Masukkan pula telur yang telah di kacau dan di buang ‘pusat’. Nak tapis pun boleh. Gaul rata. Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul rata..
  4. Boleh mula patah-patahkan biskut Marie seperti dalam gambar. Guna api perlahan, gaul rata adunan sehingga mencair. Teruskan menggaul sehingga tekstur adunan agak pekat dan likat. Tips: Ambil sedikit adunan dengan 2 jari, jika tak melekat maknanya dah boleh masukkan biskut marie..
  5. Masukkan biskut marie dan gaul rata. Tutupkan api. Masukkan 2 senduk adunan ke dalam container lutsinar. Kemudian tekan dengan menggunakan kertas minyak sebagai lapik. Kemaskan adunan di setiap ruang container. Ulang langkah yang sama sehingga adunan habis. Tekan kuat sikit supaya adunan kek batik menjadi padat dan kemas. Tutup adunan tadi dan sejukkan 3-6 jam atau semalaman dalam peti ais. Keluarkan kek batik dan potong dengan pisau yang tajam. Dah siap untuk di hidang..

Sila buat tempahan seminggu lebih awal dari tarikh penghantaran untuk mengelak sebarang kesulitan. Kek Batik Jawa. dah lama simpan resepi nih. baru arini merajenkan diri. akceli minggu nih igtkan nak Kek Batik. Nampak HaSue buat, terus masuk dlm list. Pada masa penjajahan Jepang di pesisir Utara Jawa lahir ragam batik tulis yang disebut batik Hokokai. Motif dominan adalah bunga seperti bunga sakura dan krisan.

Komentar