Kek Pandan Ogura.
You can cook Kek Pandan Ogura using 13 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kek Pandan Ogura
- You need of Bahan A.
- Prepare 5 of bj putih telur (gred A).
- Prepare 1/4 tsp of garam halus.
- Prepare 1/4 tsp of cream of tartar C.O.T.
- It's 90 g of gula pasir.
- It's of Bahan B.
- It's 5 of bj kuning telur (gred A).
- It's 1 of bj telur (gred A).
- You need 40 ml of minyak sayur/jagung.
- You need 80 ml of santan pekat kara.
- You need 90 g of tepung kek.
- It's 1/2 tsp of esen vanila.
- You need 1 tsp of esen pandan.
Kek Pandan Ogura instructions
- Sediakan bahan B terlebih dahulu.
- Whisk kuning telur, kemudian masukkan minyak dan whisk sebati.
- Masukkan santan, esen vanila dan esen pandan..whisk sebati.
- Last masukkan tepung kek dan whisk sebati.
- Bekas lain sediakan marigue (bahan A).
- Pukul putih telur sehingga berbuih kasar..masukkan C.O.T dan secubit garam.
- Mixer lagi sehingga berbuih halus..masukkan gula halus secara 3 berperingkat.
- Mixer sampai tahap soft peak.
- Masukkan 1/3 marigue ke dalam bahan B tadi..kaup balik sebati secara perlahan.
- Dah sebati masukkan adunan B kedalam baki marigue..kaup balik sebati.
- Kemudian masukkan ke dalam loyang 8 inci yg lapik baking paper.
- Bakar selama 1 jam, suhu 160°c, teknik waterbath.
- Selesai kek masuk terus keluarkan kek dari loyang..jangan dihentak loyang...
- Boleh dihidang...
Komentar
Posting Komentar